Andra viktiga saker att tänka på inför ditt gymnasieval

När du ska välja gymnasielinje och gymnasieskola finns det förmodligen en hel del tankar som snurrar i huvudet. Vad vill jag jobba med i framtiden? Vilket är bästa sättet att nå dit? Vilka andra faktorer är viktiga att väga in i mitt val av utbildning? Vilka typer av resurser finns att tillgå på de olika skolorna? För att göra uppgiften lite enklare för dig, har vi här samlat en rad tips på saker som är viktiga att ha i åtanke när du ska göra ditt val. Skänk varje punkt en liten stunds reflekterande, så kommer ditt slutgiltiga beslut garanterat att kännas desto mer genomtänkt och förankrat i vad du innerst inne vill.

Det som är allra viktigast i valet av gymnasieprogram är att lyssna till dig själv. Vad säger magkänslan, vad verkar spontant roligast? Om du väljer en väg du är genuint intresserad av så är det mer sannolikt att du gör bra ifrån dig i dina studier, vilket i sin tur ger upphov till en positiv cirkel. Har du speciella intressen och preferenser är det klokt att hålla ögonen öppna efter möjligheter att bejaka dessa, eftersom det kommer att underlätta plugget för dig och öka på din motivation.

Tänk samtidigt en gnutta strategiskt. Vet du med dig att du kommer att vilja läsa vidare efter studenten, sök dig då till ett program som ger behörighet till så många framtida vägar som möjligt. Är du osäker på vad du vill syssla med kan det vara dumt att nischa sig så mycket som vissa yrkesförberedande program gör – satsa då istället på ett bredare program som naturvetenskapliga eller samhällsvetenskapliga programmet. Jämför gärna kursplanerna för olika program och skolor sinsemellan, då du på så vis får bättre koll på att du får med dig det du vill och behöver ut i det kommande yrkeslivet.

Att hålla lite koll på de olika skolornas profiler är också ett smart knep, för att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar inför gymnasiet. Kolla upp hur många valbara kurser som erbjuds, vilka språk man kan läsa, hur det allmänna klimatet på skolan tycks vara och så vidare. För att verkligen få en inblick kan du gärna be om att få göra ett litet studiebesök på egen hand, och/eller intervjua en elev på skolan som vet hur det är att gå där. På så vis kan du få reda på saker du inte hade tänkt på innan, och kanske tar ditt beslut en oväntad riktning. Ha ett öppet förhållningssätt i dina efterforskningar, så ökar chanserna att du får bästa möjliga information!