Självstudier på nätet

Om du vill utöka dina gymnasiestudier och lära dig ytterligare, alternativt plugga kurser på högskolenivå för att förbereda dig inför högskolan så bör du ta en titt på detta. Det finns massor av resurser på webben där man helt gratis kan läsa allt från nybörjarkurser inom minsta lilla kunskapsområde till att läsa kurser från välrenommerade universitet i USA.

Nätkurser.se (sv)

Vi börjar med en svensk sida som är en samling med massor av olika sorters gratis kurser på nätet. Sidan har framförallt en lista med många olika språkkurser men även kurser där man kan lära sig programmering etc. Mycket användbart även om kurserna inte är på universitetsnivå.

http://www.natkurser.se

 

Coursera.org (eng)

Coursera är en av världens mest populära sajter för riktig utbildning online. Här har över 17 miljoner människor från 190 olika länder registrerat sig för att läsa de över 400 universitetskurserna på sidan. Kurserna kommer från 85 olika universitet från 16 olika länder och finns tillgängliga på 12 olika språk – och alla universitetskurser är helt gratis!

https://www.coursera.org/

 

EdX.org (eng)

EdX är en sida som har skapats av medarbetare från Harvard, vilket innebär en kvalitetsstämpel i sig. Här hittar man interaktiva onlinekurser i ämnen som juridik, historia, vetenskap, business, samhällsvetenskap, datavetenskap och AI. EdX är baserad i Cambridge, Massachusetts och har kopplingar till flera institutioner ibland annat USA, Sverige, Hong Kong och Australien.
https://www.edx.org/

MIT.edu (eng)

På MIT finns kursmaterial som är öppet och tillgängligt för alla. Det är helt gratis att ta del av de drygt 2000 olika kurser som sidan erbjuder, och här finns dessutom en hel del av utbudet översatt till olika språk. MIT står för Massachusetts Institute of Technology.
http://ocw.mit.edu/index.htm

Stanford.edu (eng)

Stanford har också sina egna onlinekurser, öppna för alla som vill ta del av dem. Eftersom dessa kurser är öppna och mindre strukturerade än på en del andra kurssajter, kan Stanford vara ett bra alternativ om man föredrar att jobba i sin egen takt.
http://online.stanford.edu/

Iversity.org (eng)

Det är inte bara amerikanska institutioner som erbjuder onlinebaserade kurser, utan även Europa börjar ge sig in i leken. Iversity.org är en sida från Tyskland, där man hittar kurser på både tyska och engelska. Sidan är ganska färsk, då de första kurserna kom ut på nätet i oktober 2013.
https://iversity.org/

Future Learn.com (eng)

En annan europeisk institution som erbjuder kurser online är Future Learn, som är kopplad till British Open University. Sidan har redan partnerskap med flera universitet runtom i Storbritannien, men också i Irland, Australien och Nya Zeeland. Future Learn ligger ännu i startgroparna och kommer att utvecklas allt mer.
https//www.futurelearn.com

Open Culture.com (eng)

Open Culture är en sida som, till skillnad från till exempel Future Learn, inte är knuten till några andra institutioner. Här läggs gratis kurser, filmer, e-böcker och ljudböcker ut på sajten till allmänhetens förfogande, och kan sedan enkelt laddas ned till dator eller mp3-spelare. Vad sägs till exempel om en onlinekurs i ”Hur man överlever den kommande zombieapokalypsen”?
http://www.openculture.com/
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *