Komvux

Vårt val av gymnasieskola och gymnasieprogram är viktiga, men för den sakens skull inte livsavgörande. Även om du väljer en viss inriktning fortsätter dörrarna att stå öppna för dig, om du efter studenten skulle inse att du faktiskt vill göra någonting annat än det du gick på gymnasiet. Det här kan kännas väldigt skönt att veta, eftersom det tar bort åtminstone en del av pressen och stressen inför det stora gymnasievalet. Här ska vi berätta om Komvux, den kommunala vuxenutbildningen, och de möjligheter den erbjuder för den som önskar.

Om du känner att du vill läsa vidare, men saknar gymnasiebehörighet så är Komvux den perfekta lösningen. Här får du chansen att komplettera den utbildning du har med dig, så att du sedan kan söka vidare till de studier du innerst inne drömmer om.

Alla kommuner i Sverige har en skyldighet att erbjuda Komvux till den som behöver läsa in grundskolan eller gymnasiet, eller till den som önskar komplettera sina betyg. Studierna som ges vid Komvux är i ett koncentrerat format, vilket innebär att du som läser här får en hel del eget ansvar för ditt plugg. Du utgår hela tiden från en individuell studieplan, som tagits fram i samråd med en studievägledare. I den här planen förtydligas vilka ämnen du behöver läsa in och i vilken takt detta ska ske – du kan välja mellan olika studietakter som innebär olika mängd tidsåtgång per kurs. Komvux berättigar till studiemedel via CSN – mer information om detta finns på CSN:s hemsida. Du kan också välja att läsa en hel del av komvuxutbildningarna på distans, vilket innebär en ökad flexibilitet och möjlighet att kombinera jobb och studier. Kom ihåg: för att få läsa vid Komvux ska du ha fyllt 20 år, alternativt ha ett studiebevis eller gymnasieintyg att visa upp.

Så vad är viktigt att ha i åtanke när du söker in till Komvux? Det centrala är förstås att fundera på vad du vill med dina studier. Vill du läsa upp dina betyg eller läsa in din behörighet för att ta dig in på ditt drömuniversitet? Eller vill du nischa dig inom en särskild bransch, och prova på en av Komvux egna yrkesutbildningar? De här tankarna lägger sedan grunden för vilket val du i slutändan gör, där Komvux blir bryggan som hjälper dig att nå dina drömmars karriär.