När de sista glada sångerna och ropen från den sista dagen i nian har klingat ut, är det en helt ny epok i livet som tar vid. Nu är det slut med grundskolan och allt vad den innebär, och istället görs plats åt tre års studier på gymnasienivå. Plötsligt står man där med mängder av olika val att göra; allt ifrån vad man (åtminstone troligtvis) vill jobba med i framtiden, till huruvida man är beredd att flytta för att få läsa exakt det där programmet man är sugen på. Det är inte utan att man kan drabbas av en lätt beslutsångest. Samtidigt är detta ett av de viktigare valen man gör i början av sin karriär, så det är inte något beslut man bör fatta på pin kiv. Ta istället en stunds lugn och ro, där du har avsatt X antal timmar åt att verkligen fundera igenom ditt val av gymnasieprogram. Till din hjälp har du dina drömmar, din magkänsla samt våra oumbärliga tips.
När du börjar strukturera upp dina tankar inför valet av gymnasieprogram, ska du komma ihåg att mindmaps och färgpennor aldrig är att underskatta. Att få ned sina funderingar på pränt och dessutom i olika pedagogiska nyanser, är en riktigt smart strategi för att bringa lite klarhet i diverse frågor. Du kan till exempel välja rött för ”hjärta” och grönt för ”hjärna”, och sedan se vilken sida som får starkast argument och på vilka punkter de eventuellt sammanstrålar.
När du ska välja gymnasieprogram gäller det att tänka delvis på vad som är smart inför framtiden och dina kommande karriärsdrag, men också på vad du tycker är roligt att hålla på med och känner dig bra på. När det gäller den strategiskt kloka biten är det förstås alltid bra att välja en så bred utbildning som möjligt, som till exempel Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapliga programmet. Dessa ger en stadig grund att stå på och öppnar många dörrar inför vidare högskolestudier, istället för att vara nischade mot en specifik yrkesexamen. Å andra sidan finns det förstås ingen anledning att tänka på det sättet om du har en bestämd målbild av vad du vill hålla på med, och denna målbild stämmer bra överens med en viss programprofil som kock eller frisör. Detta knyter an till hjärtats och magkänslans del i beslutet: lyssna alltid på dem också! Om du enbart går efter vad andra tycker, eller vad du tror ger fetast lön om några år, är risken stor att det straffar sig i slutändan. Väljer du något som du innerst inne inte har lust med så kommer du kanske att behöva byta riktning längre fram och därmed ha ”slösat bort” några år – eller ännu värre, du kanske fortsätter ändå men ångrar dig resten av ditt liv.
Har du ingen specifik drömbild av vad du vill jobba med i framtiden så kan du ändå koppla av – gymnasiet är förvisso en inkörsport till kommande vidareutbildningar och arbetsliv, men det är faktiskt ingen katastrof om du väljer fel här och får ta en omväg. Det är klart att det är smidigare om du hamnar rätt ifrån början, men förhoppningsvis lär du dig ändå något på vägen. För att få hjälp att se på ett ungefär vartåt dina drömmar pekar, kan du tänka på vad du ville göra när du var liten. Vad tyckte du om att pyssla med, vilka intressen hade du? Huruvida du älskade att leka affär och vara business-minded med grannar och syskon, eller rita och skapa egna små dansfilmer, säger en del om vilka grundläggande passioner du har i livet. Du kan också intervjua folk i din närhet och fråga saker som ”vad tycker du att jag är bra på?”, ”om du fick välja tre yrken som skulle passa mig, vilka skulle det bli?” och ”vilka är dina bästa tips till mig inför det val jag har att göra?”. Inspireras av de tankar och idéer du får, och ta med dig dem till din mindmap. När papperet är fullt av klokheter, och både hjärna och hjärta fått säga sitt, då vet du högst sannolikt åt vilket håll du ska gå.